Du kan opnå gratis fragt, hvis du handler for mere end 500 DKK

Udgivet den 18. september 2018 Kategori: Tips

Begynder tips til uv jagt


Når du begynder på uv jagt, er det typisk udstyret til uv jagt, man fokuserer på. Det er selvfølgelig svært at tage på uv jagt uden harpun, men uv jagt er mere end det. Her er en liste med gode tips til nybegyndere.

Deltag i fridykkerkurser

På uv jagt skal du være tilpas og kunne bevæge dig kontrolleret under vandet. Vil du være god til uv jagt, skal du også være en dygtig fridykker. Fridykning er dog mere end bare at holde vejret i lang tid. Du kan læse en masse bøger om, hvordan du bliver en god fridykker, men du lærer bedst, hvis du deltager i et kursus. Der findes heldigvis mange kurser i fridykning i Danmark.

Fridykning i bassin
Bliv tilpas og kontrolleret i vandet ved, at træne fridykning

Et godt fridykkerkursus vil ikke kun undervise dig i fridykningsteknikker. Et kursus vil blandt andet også lære dig at redde andre, der er kommet galt afsted i vandet.

Har du styr på teknikkerne i fridykning, er det med stor sandsynlighed, at du vil få mere ud af undervandsjagten.

Find dig en dykkermakker du kan stole på

Før eller siden vil du indse, at uv jagt er en langt federe sport med en dykkermakker. Det er vigtigt, at du finder dig en makker, du kan stole på. I bør begge være indstillet på at støtte og sikre hinanden i vandet. Særligt på uv jagt om natten er det rart at have en makker, der vil svømme sammen. Kommer du i vanskeligheder, hvor strømmen eksempelvis driver dig til søs, så er din makker den første til at reagere.

Finder man en god makker, kan man derudover hjælpe hinanden med at jage et rev eller et vrag sammen. Når man er på dybe vragdyk, sikrer man hinanden ved at dykke på skift og deler observationer på vraget med hinanden.

Dykkermakker til uv jagt
Dyk altid med en makker på uv jagt

Har du ikke en dykkermakker, er der rigtig god mulighed for at finde en makker via de sociale medier. Facebook er et super godt sted at starte. Der findes grupper for hvert område i Danmark. Det nemmeste er blot at skrive “uv jagt” eller “undervandsjagt” i søgefeltet på Facebook.

Find dig en mentor, meld dig ind i et netværk eller en klub

Du kan lære mange ting selv. Der er dog ekstra meget erfaring at tilegne sig ved at høre eller se, hvad andre erfarne jægere har at give. Når du er på uv jagt alene, lærer du meget i begyndelsen. Når du har klaret de første udfordringer, bliver det straks sværere at overkomme de avancerede udfordringer. Det kan eksempelvis være, hvordan man spotter spor eller en skjult pighvar.

Fællesskabet for uv jagt er altid ivrige efter at dele ud af den viden, der over flere år er samlet sammen.

Som tidligere skrevet, så findes der et kæmpe online fællesskab på Facebook. Mange deler deres viden og du bliver som begynder taget imod med åbne arme. Benyt muligheden, i disse online netværk, til at få svar på de spørgsmål, der eventuelt handler om love og regler. Det vil ikke kun gavne dig, men også uv jagt omdømmet, da vi sammen kan undgå de fejl, der kan skade sporten.

I disse online netværk eller i klubberne, vil det være oplagt at søge en mentor eller fortrolig makker, der har mange års erfaring med uv jagt. En erfaren undervandsjæger kan dele ud af sin viden om gode jagtområder og teknikker. Det kræver dog tillid, før man deler ud af sin viden.

Mentor med kendskab til uv jagt i Danmark
Find dig en mentor, der har god kendskab til uv jagt i Danmark

Selvom jagten kan virke individuel, så er undervandsjagt en social sportsgren og hobby.

Sæt dig ind i reglerne

Undervandsjagt er en bæredygtig og særlig sport. Jagten har dog også sine kritikere. Når en sport inkluderer jagt på dyr, så stilles der hurtigt spørgsmåls ved jagtens formål og metoder.

I Danmark kræves der ikke et jagttegn for at gå på undervandsjagt. Der er dog et lovkrav om, at man skal erhverve sig et lystfiskertegn. Det betyder, at hver person, der tager på uv jagt har et ansvar overfor sig selv og for resten af fællesskabet, i at følge de regler, der gør sig gældende.

Følgende er en liste med oversigt over de regler, man bør sættes sig grundigt ind i:

  • Reglerne for mindstemål af fisk
  • Reglerne for mængden af fisk der må fanges for hver tur
  • Reglerne for hvilke fisk, der er fredet
  • Reglerne for hvilke zoner, der er forbudte at gå på uv jagt i
  • Reglerne for jagtsæsonen på specifikke fisk
Fredningszoner for lystfiskeri i Danmark
Lær fredningszoner for lystfiskeri i Danmark

Bryder reglerne, der gælder for uv jagt, så risikerer man strammere reguleringer og love, der vil begrænse uv jagt i Danmark. Vær derfor med til, at bevare det gode ry, som uv jagt har netop nu.

Førstehjælp og genoplivningskursus

Har du et kørekort, kan du komme vidt omkring på uv jagt i Danmark. Da du tog dit kørekort, der var du sandsynligvis også igennem et førstehjælps- eller genoplivningskursus.
Selvom uv jagt er en fornøjelse fra start til slut, skal man ikke glemme, at det involverer at holde vejret i længere tid og føre et dræbende våben under vandet.
Kommer ens makker ud for en ulykke, såsom at skære sig, brændes af en brandmand eller miste bevidstheden ved et dybt dyk, så er det en klar hjælp at være dygtig til førstehjælp eller at kunne genoplive personer.

Førstehjælps- eller genoplivningskursus
Deltag i et førstehjælps- eller genoplivningskursus

Hvis ikke du allerede har været igennem et førstehjælps- eller genoplivningskursus, så grib chancen næste gang muligheden byder sig. Du kan også aktivt melde dig til et af de steder i landet, hvor førstehjælpskursus tilbydes.

Lær fiskearterne at kende

Det der gør undervandsjagt bæredygtigt er, at du kan vælge hvilken fisk, der skal med hjem. Derudover efterlades fisk ikke med kroge, snor eller andet udstyr i kroppen. Som undervandsjæger, vælger du at lade den fisk gå, der ikke lever op til de lovmæssige regler. Dette er eksempelvis ikke muligt med en fiskestang.

Det kræver dog, at du præcist ved, hvilke fisk du har med at gøre. I dansk farvand findes der en stor fauna af fisk, der kræver lidt viden at huske udenad.

Fiskerarter i Danmark
Lær fiskerarter i Danmark godt at kende

Der findes et hav af bøger, der beskriver disse fisk. Der er normalt også beretninger om, hvor disse arter findes i de danske farvande.

Fisketegn.dk har en illustreret beskrivelse af de forskellige fiskearter, der findes. Besøg siden og bliv klogere på de danske fiskearter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Følg UVjagtPro på Facebook